Blint Gbor nemzetkzi konferencia

Szentkatolnai Blint Gbor nemzetkzi konferencit rendezett 2006.dec.8-n a MVSZ Szent Lszl Akadmia s a Krsi Csorna Sndor Magyar Egyetem Budapesten, a Magyarok Hza dsztermben.

A konferencia clja - olvashat a meghvban - az, hogy neves hazai s klfldi szakemberek segtsgvel jrartkelje a nagy keletkutat, valamint az els nemzetkzi hr mongolista szakember tudomnyos eredmnyeit. A konferencin 12 elads mutatta be Blint Gbornak az akkori Orosz Birodalomban tett tudomnyos kutatsnak eredmnyeit.

A konferencin, melyre Egyhzunk is meghvt kapott, jelen volt Lta Sndor a budapesti Bartk Bla egyhzkzsg lelksze, Szalontain Kisgyrgy Zsuzsanna a Duna-Tiszakzi Szrvnyegyhzkzsg gondnoka, Kelemen Miklsn tiszteletes asszony s Kelemen Mikls lelksz, aki hozzszlsban az "unitrius" Blint Gbort mutatta be, az albbiakban:

Blint Gbornak az egyhzakhoz val viszonya.

Egy Kolozsvron lt zeneszerz a "Kincses Kolozsvr" cm nletrajzi regnyben azt rja, hogy "az ember lete olyan, mint egy tbbismeretlenes egyenlet, amelynek megoldsra csak ksn jvnk r. Akkor, amikor elbbi ismereteink mr megfakultak s olyanok lettek, mint a kopott szekrnyben rztt rgi ruhadarab".

gy vagyunk a 162 vvel ezeltt szletett Blint Gborral is, kinek agyonhallgatott, a magyarsg eredetvel foglalkoz munkssgt - oly sok id elteltvel - csak ma, a XXI.szzad embere kezd rtkelni.

A tudomnyrl val viszonyrl, ma itt, tfog s komoly tanulmnyokkal szembesltnk. n - rviden- egyhzi hovatartozst kvnom flemlteni, mert Blint Gbor egy olyan korban lt, amelyben az egyhzhoz val tartozs is rnyomta blyegt, a tudomnyos rvnyeslsre.

Dr. Obruzsnszky Borbla - a mai konferencia egyik kivl eladja, a Magyarorszgi Unitrius Egyhz lapjnak, az Unitrius letnek 2006. mjus-jniusi szmban "Egykori keleti nagy utaznk nyomban"  cm tanulmnyban - Blint Gbor napltredkre hivatkozva, elmondja, hogy a Rmai Katolikus Egyhz szertartsa szerint megkeresztelt Blint Gbor nem rokonszenvezett egyhza klssgeivel. Napltredkbl kiderl, hogy mr, mint kisiskolsra, negatv hatst gyakoroltak - tbbek kztt- a templomban elhelyezett szentek szobrai. Az akkori bigott, dogmatikus egyhzi nevelssel szembeni ellenszenve miatt tbbszri iskolavltoztatsra knyszerlt, Szkelyudvarhelyen s Nagyvradon, a pspki lceum nvendkeknt - szlei kvnsgra - papnak kszlt. Azonban - a sajt bevallsa szerint az itt ltottak s hallottak, sem testileg, sem lelkileg nem szolgltk elmenetelt. Ennek kvetkeztben, mg az Orosz Birodalomba indul Blint Gbor, 1870-ben szakit a Rmai Katolikus Egyhzzal s az Unitrius Egyhz hveihez csatlakozik.

Amint ismeretes az 1568-ban lezajlott tordai orszggyls a vallsszabadsg kihirdetsvel tette lehetv annak az Unitrius Egyhznak a megalakulst, amely elvetette a zsinati hatrozatoknak Krisztusnak s a Szentlleknek Istenn val nyilvntst s az Isten szemlyi s lnyegbeli egysgnek hirdetsvel s a fldi let rtkeinek polsval zrkzott fl a Magyarorszg terletn mkd, az 1848.XX.trvnycikkben, az llam ltal elismert egyhzak sorba.

Amikor Blint Gbor az Unitrius Egyhz hveihez csatlakozik, az Egyhz pspke a "Vadrzsk", a szkely npkltszeti emlkek gyjtje Kriza Jnos, majd a szabadelv keresztnysg kpviselje Ferencz Jzsef volt. Ebben, a "kiegyezst" kvet idszakban - amikor a Magyarorszggal egyeslt Erdly tudomnyos lett mg a katolicizmussal szvetkez, Habsburg politikt folytat tudsok irnytottk, mint pl. a Hunsdorfer - Hunfalvy Pl, kinek szemben a "hitehagyott unitrius-szkely Blint Gbor" olyan ellenflnek bizonyult, akit el kellett trteni az rvnyesls tjrl s ismerve nrzetes szkely voltt az orszg elhagysra kell knyszerteni.

Ennek megtrtnte utn - 12 vi nkntes szmzets utn a Szkely Rendek s az unitrius Jakab Elek trtnsz vezetsvel mozgalom indult annak rdekben, hogy Blint Gbort hazahvjk s egyetemi katedrhoz juttassk.

A Jakab Elek vezette szkely sszefogs eredmnyeknt sikerlt elrni, hogy a valls s kzoktatsi miniszter kinevezze Blint Gbort a kolozsvri Egyetem ural-altji tanszk vezetjnek. Blint Gbor a kolozsvri Egyetemen kilenc vig tantott. Amint Gaal Gyrgy emlti "a nyelvek tantsa mellett rit arra hasznlta fl, hogy bebizonytsa az akadmikusok hibit s elvesse a finn-ugor nyelvszet ltjogosultsgt.

Blint Gbor 1913. mjus 26-n, Temesvron fejezi be lett, de hamvai a kzdivsrhelyi reformtus temetben nyugszanak. Temesvron a pap-klt Szabolcska Mihly, a kzdivsrhelyi temetben a kolozsvri Egyetem rszrl Cholnoky Jen bcsztatta.

Blint Gbor lethez, fleg tudomnyos munkssghoz - e tbb ismeretlenes egyenlet megoldshoz, a mai napon jutottunk el. Ma, amikor olyan sok elmlet a kopott szekrnyben lg cska ruhhoz hasonlan, a feledsbe merl s nem az sz, hanem a technika uralja a gondolkodst, Blint Gbor emlke megjul s munkssga utat mutat a jvend fel.

Kelemen Mikls, lelksz-trtnsz

2006. december 11.