Gelei Jzsef / 1885 - 1952 /

Ma a mikrobiolgia professzorra, az Unitrius Egyhz nhai fgondnokra, Gelei Jzsefre emlkeznk.    

Gelei Jzsef fldmves szlk gyermekeknt rkoson szletett 1885. augusztus 20-n. Apja keresztneve Mzes, anyja lenykori neve Para Rachel.

Iskolai tanulmnyait rkoson, - a ma nevt visel - akkori unitrius iskolban kezdi, majd kzpiskolai tanulmnyait - sztndjasknt - a kolozsvri Unitrius kollgiumban vgzi.

1903-tl 1907-ig a kolozsvri Ferencz Jzsef Tudomnyegyetemen Apthy Istvn professzor tantvnyaknt blcsszetdoktori diplomt szerez. 1906-ban a grzi Egyetemen fl vet dolgozik Grff professzor laboratriumban, majd 1912-ben Mnchenben, 1913-ban Wrzburgban vgez tanulmnyokat. 1914-ben magntanri kpestst szerez az sszehasonlt sejt-tan tmakrben.

1912-tl 1919-ig a kolozsvri Egyetem tanra.

1914-1924-ig a kolozsvri Unitrius kollgium tanra s az
Erd
lyi Mzeum Egylet re. A Psztortz cm folyirat szerint
/ 1924.158.old/ 1917/18-ban az Egyetem mellett alakul
Reform Kzpiskolban is tant. Az Unitrius kollgiumban szkfoglal beszdre - rja az Unitrius Kzlny /1923. 4.sz. 73. old./  1923. pr. 15.-n
kerl sor.                                                     

1924-ben Gelei Jzsef meghvst kap a Kolozsvrrl Szegedre kltztt Ferencz Jzsef Tudomnyegyetemre, ahol az ltalnos llattani s sszehasonlt bonctan-tanszk professzorv nyer kinevezst.

1923 s 1932 kztt a Termszettudomnyi Trsulat llattani Szakosztlynak alelnke. Tbb zben dkn, de betlt rektori tisztsget is.

1940-tl 1945-ig a Szegesrl Kolozsvrra visszakltztt Egyetem ltalnos biolgiai s llattani tanszknek vezetje. Benczdi Pltl tudjuk / Unitr. Kzlny 1939, 5.sz. 92.old./ hogy kt zben meghvst kap a budapesti Egyetemre is, de a meghvsokat nem fogadja el.

Gelei Jzsef a II. vilghbor utn ismt a szegedi Egyetemen nyer alkalmazst, ahol az orvosi karon a biolgia tanra.

1946-ban korhzba kerl, de hosszantart betegsgbl felplve, mg hat esztendeig dolgozik.

lett 1952. mjus 20-n fejezi be.

Az Unitrius letben Kdr Zoltn/ 1985. 6.sz. l0.old./ megemlti, hogy 1924 s 1940 kztt Gelei Jzsefnek, magyar s idegen nyelven szmos nll knyve s az rklstan krdseivel s az egysejt llnyek vilgval foglalkoz munkja jelenik meg. Akadmiai djat az 1910-ben rt rvnyfrgek szvettanrl s az rvnyfrgek ovogennzisnek a tisztzsrl rt knyvrt kap. A dendrocoeloum laeteum teljes szvettanrl rd munkjrt "Vitz- djban"  rszesl. Kszt szvettani s fejldstani jegyzeteket az orvostanhallgatk rszre. Amint munkssgnak mltati fljegyzik, tbb, mint 250 let-tudmnyi kzlemnye jelenik meg a hazai s klfldi folyiratokban.

Igen jelents Gelei Jzsefnek, 1940-ben, Budapesten megjelen 211 oldalas munkja, amely a napi politikn fellemelkedve, arra figyelmeztet, hogy a trtnelmet csak nervel, nakarattal, s nelhatrozssal lehet irnytani. Amint rja "a trtnelemben csak cselekv emberek vannak, akiknek sorst sajt maguk, tudatosan kell hogy irnytsk". Az 1940-es vek politikai esemnyeire tekintettel a nevels megreformlst kvnja, mert - szerinte - "a tudsnak akkor van rtke, ha az az ert s a cselekvkpessget nveli. Gelei szerint trtnelemforml cselekedetekre van szksg. Nem elgsges a jogi rvek hangoztatsa- rja -. Szksgesnek tli a kztnk l idegenek jelenltt, de csak akkor, ha azok alkalmazkodnak hozznk. De, akik nem teszik magukv trekvseinket, azokra, -amint rja - nincs szksg. A np erejt az egysgben jelli meg.

A trsadalomtanulmnynak mondott knyv / Ker. Magyar Kzleti Almanach III.k,/ szerint a knyv nem medd gondolatokat kzl hanem "cselekvsre indt. Ugyanezt rja Benczdi Pl az Unitr. Kzlny 1941. 2.sz 27-k oldaln. A flvetsre kerl gondolataival a ma l embernek is hasznos tancsot ad a politika tvesztiben val eligazodshoz s  a jvkp alaktshoz.

A "tuds" Gelei Jzsefrl mg csak annyit, hogy munkssga elismersl tagjai kz sorolja a Magyar Tudomnyos Akadmia. Megkapja a Vitz s Marczibnyi Djat", a Finn Fehr Rzsa Rend I.o.parancsnoki keresztjt a csillagokkal. Az Erdlyi Prt kolozsvri tagozata elnkv, a kecskemti Mezgazdasgi Kamara tagjv vlasztja.

Ennyit a tuds Gelei Jzsefrl!

Az unitrius Gelei Jzsef, mint az Unitrius Egyhz fgondnoka ismert.

1941.junius 28-n a marosvsrhelyi Zsinat vlasztja meg fgondnoknak - benne ltva azt az egyhzi vezett, aki az Egyhz legfontosabb krdst - a nevelsgyet tartja legfontosabbnak. Ezt bizonytja az u.n. "Berde Bizottsg" letre hvsa, melynek keretn bell a Bizottsg 40 kzpiskolai s 50 ipari tanul seglyezsvel jrul hozz a tehetsges, j magaviselet s szorgalmas ifjak tanulshoz.

            Gelei Jzsef eladst tart a Brassai Smuel Ifjsgi Egylet budapesti s szegedi fikjnak sszejvetelein, a pestszentlrinci Gylekezeti Konferencin, a Dvid Ferenc Egylet vallsos sszejvetelein, a szkelykereszturi Orbn Balzs gimnzium 150 ves emlknnepen stb. r az Abrdbnyai-Ferencz: "Egy Istennk, egy magyar haznk " cm munkba, az Unitrius rtestbe s a Magyar Unitrius Kaptrba.     

Gelei Jzsef 1945. pr 19-tl tagja az Intz Bizottsgbl alakult Egyhzi Kpvisel Tancsnak, majd 1947 mjus 6-tl a Budapesti Kpvisel Tancsnak.       

Magnlett illeten tudott, hogy felesgtl a reformtus valls Pakulr Lilitl, ki 1983-ban, 93 ves korban Budapesten hallozik el, egy fia s egy lnya szletik. Fia Gbor az egri Fiskola tanra, lenya egy reformtus lelksszel kt hzassgot.

Gelei Jzsef letnek egy utols szakaszt Nyiredy Szabolcs kzlse alapjn ismerjk./Unitr, let 2oo3.szept-okt./ Tle tudjuk, hogy Gelei Jzsef letnek egy szakaszn, mint a szegedi Klinika betege egy vgrendelet szer nvallomst vet paprra, mely "egy mlyen vallsos llek unitrius letszemllett foglalja ssze." E szerint a legszebb dolog az Isten parancsolata szerint vghezvitt cselekedetekben gazdag let. Szerinte az let clja az, hogy mindent ernkhz kpest, szebb, jobb s tkletesebb tegynk. Hinni kell, hogy a llek a fldhz kti az embert Isten az embert a fldn szereti s letnk cljt is a fldn kell megvalstani.

Vgs vallomst az albbi - kivonatolt imval fejezi be: "Ksznm Atym, hogy hozzsegtettl a Veled "val" foglalatossghoz. Ksznm, hogy alkalmat adtl parancsolataid s rendelkezseid mlyebb megismersre. Vezesd a fejlds s a tkleteseds tjn egyhzam npt. Dicsts meg, hogy az egszsgesek tborban munklhassam a Te orszgodat. Tedd meg ezt a benned vetett hit alapjn, hogy az rk let rszesv lehessek. " men.

Gelei Jzsef jellemzst Kovcs Lajos tollbl gy olvashatjuk: "Az Unitrius Egyhznak hith s lelkes tagja maradt, akrhol kellett teljestenie ktelessgt. Termszettudomnyos bvrkodsa nem idegentette el egyhztl s a hittl... Mindig szerny s meggyzdses unitrius, aki hivatsos letvel s tudomnyos munkssgval az unitrius nvre is mindig dicssget hozott. Nem trtetett soha. Nagy tudsa s lankadhatatlan szorgalma vgzi biztosan elre plyjn / Unitr. Jvend 1941. juli-aug.41.old./ Az Unitrius rtest 1935 juni-juli sz. 68-ik oldala szerint Gelei ott dolgozik, ahol legtbbet tehet Erdlyrt, a hazjukat vesztett szkely dikokrt s ahonnan legtbbet segthet a fld npn, az Alfld llattenyszt s gymlcstermel gazdin." De figyelemre mlt az a jellemzse is miszerint a mikroszkp vgtelen kicsiny vilgval dolgoz tuddnak vgtelenl szles a horizontja, mert maghoz leli az egsz embervilgot, szvre fogadja annak minden bajt s fjdalmt."

 

 Gelei Jzseffel napjainkban alig - alig foglalkoznak. Hallnak 30-ik vforduljn - 1982-ben, a szegedi Jzsef Attila Egyetem munkibl rendezett killtst, ezzel ismerve el az ott tlttt eredmnyes veit. Napjaink politikai csatrozsai httrbe szortjk a tudomny bajnokait. Mi azonban ma is az elismers hangjn s hlsan emlkeznk nhai tuds fgondnokunkra, Gelei Jzsefre.

Kelemen Mikls